Párkapcsolati tanácsadás: menni vagy maradni?

Honnan tudjátok, hogy párkapcsolati tanácsadásra van szükségetek? Vannak vitáitok, amiket egyszerűen nem tudtok megoldani és akárhányszor feljönnek, újra és újra viharrá nőnek, fájdalommal járnak és úgy tűnik, mintha végeláthatatlan lenne a probléma.

Nagyanyáink bölcs tanácsa szerint soha ne feküdj le haraggal. Mi van akkor, ha a szándék megvan, ám a probléma makacsul megmarad? Egy párterapeuta irányításával sikeresen rendezni tudjátok a már meglévő konfliktusokat és az esetlegesen otthon felmerülő nézeteltérések rendezéséhez is hatásos eszköztárat kaptok.

A párkapcsolatok megrontója a sikertelen kommunikáció. Vita esetén gyakran nincs rendezve a probléma gyökere, a konfliktus újra felélénkül egy következő alkalommal, a felek egyre jobban megsértik egymást és közeledés helyett egyre nagyobb a meg nem értés és a fájdalom. Megbeszélni azonban a legtöbb esetben nem is olyan könnyű. Ebben segít egy hatékony terápia.

Egyikünknél sem egyformák a vágyak, sérelmek, traumák

A házassági tanácsadáson a felek megtanulnak figyelni a másikra, megérteni a másikat és kifejezni a saját oldalukat. Fontos tisztában lenni a gyermekkori traumákból fakadó sérelmekkel, amik kihatnak a felnőttkori kommunikációra, viselkedésre is.

Ha valamire nagyon indulatosan, hevesen reagál valaki, valószínűsíthetően a gyermekkori sérelme okozza a reakciót. Mindenképpen meg kell találni és kezelni azokat az összefüggéseket, vágyakat, fájdalom pontokat, amik egy párnál a legnagyobb kihívásként jelennek meg.

A terápián mindkét fél sérelmeinek feloldása zajlik, ami segíti a megértést és az előrejutást, az egymás felé fordulást. Megeshet, hogy nem olyan eredménnyel zárul a terápia, amire számít a pár, de mindenképpen fejlődést fognak elérni egyéni szinten és párkapcsolati hozzáállás szintjén is.

A múltbeli párkapcsolati traumák is óriási hatást gyakorolnak arra, hogy hogyan értelmezi valaki a másik fél szavait. Ez lehet egy haláleset, egy megcsalás, egy válás vagy egyéb, az életünkre jelentős és megrázó hatást gyakorló esemény.

Az elsődleges cél a párkapcsolat megmentése, de nem minden áron. Fontos kipuhatolni, hogy mit szeretne a pár két tagja külön és közösen is. Dönthetnek akár úgy is, hogy különválnak. Én ilyenkor abban segítek, hogy ezt békében, szeretetben és mindenekelőtt lelki egyensúlyban tehessék meg.

Amikor kiderül, hogy a felek nem illenek össze, nincs közös útjuk a jövőben, akkor az egyensúly visszabillentését a lezárás jelentheti, nem pedig a folytatás. Azonban mint mindent, ezt is lehet egyensúlyban, békésen, harmóniában a lelkünkben rendezni és tanulópénzként eltenni a tanulságokat egy következő kapcsolathoz.

Érdemes azt elfogadni, hogy nem létezik tökéletes párkapcsolat. Ez egy életen át tartó tanulási, fejlődési terület és folyamat. Mindig tanul valamit magáról az ember és ez egy igazán szép dolog tud lenni, ha ráérzünk ennek a bölcsességére.

Egy párkapcsolat, házasság megtartása nagyrészt választás, kemény munka, egyenes kommunikáció eredménye. Forduljatok hozzám és segítek megtalálni a számotokra megfelelő utat, kezetekbe adom hozzá az eszközöket!

Párkapcsolati tanácsadás
Családállítás
Önfejlesztés
error: Content is protected !!